fbpx

STRIJD TEGEN DE KILO’S

by Laura
strijd tegen de kilo's

In juli 2020 schreef ik mijn blog ‘ik ben te dik’. Super veel leuke reacties gehad en ik was ook enorm gemotiveerd om de overtollige kilo’s kwijt te raken. Dit lukte ook, ik was lekker bezig. Dus ik had nu graag een blog willen schrijven met de succesverhalen. Helaas geen succesverhalen, eerder schaamte…  Het ging toch weer mis met mijn strijd tegen de kilo’s. Inmiddels weeg ik weer 89 kg en heb een BMI van 29,9, terug bij af dus. Hoe dan? De prioriteit lag bij andere dingen en ik viel terug in oude gewoontes en patronen. De Reuma was actiever en ik allesbehalve. Ik weet dat dit kan gebeuren, dus zal ik toch een andere manier moeten vinden om hier mee te dealen. Maar niet getreurd. Ik heb me herpakt en ga de strijd tegen de kilo’s weer met vol goede moed aan.

 

Alles veel

Hoe is het in godsnaam zover gekomen? Ik begon mijn volwassen leven met een gewicht van 54 kg, ja echt! Dat is wel een heel groot verschil met mijn huidige gewicht. Dat is natuurlijk niet van vandaag op morgen ontstaan. Het ‘groeiavontuur’ begon toen Martijn & ik gingen samenwonen. Daar waar mijn moeder super goed was in alles met mate, waren wij super goed in alles veel. Er was nog geen thuisbezorgd, maar er werd wel veel aan afhaal gedaan. Ook kwamen vrienden vaak gezellig langs en dan moet je natuurlijk wel wat lekkers aanbieden (en dan bedoel ik geen appels). Net als het inschatten van tijd heb ik ook moeite met inschatten van hoeveelheid. Vrienden en familie weten dat wanneer ze bij ons langskomen voor een verjaardag of een etentje dat je maar beter niet te veel van tevoren kan eten.

 

Typische jojo

Toen het eerste vetje boven mijn navel zich ontpopte was het voor de eerste keer tijd om wat kilo’s kwijt te raken. Na een Modifast dieet (gatverdegatver) heb ik een tijdje tussen de 62 en 67 kg gewogen. Een mooi gewicht met een gezond BMI, waar ik graag naar terug wil. Maar beetje bij beetje werd ik steeds zwaarder. Viel dan weer wat af door een of ander dieet. Sonja Bakker, crash diëten, suikervrij, Atkins, allemaal met tijdelijk succes. Uiteindelijk werd mijn gewicht na verloop van tijd hoger dan voor de diëten. Tijdens mijn zwangerschap ben ik afgevallen in plaats van aangekomen. Na bijna 9 maanden spugen was ik slanker, maar ik heb nu wel een verstoorde maag-darmfunctie en stofwisseling. Met uiteindelijk resultaat: een recordgewicht van 89,6 kg.

 

En nu dan?

Nu ben ik er klaar mee! Ik ben er echt klaar mee! Dit gaat het jaar worden dat ik een gezond gewicht ga bereiken. En waarom gaat het nu dan wel lukken? Ik heb de juiste mindset. Hiervoor ging ik altijd mijn best doen, het proberen, was de focus er niet volledig op. Nu ga ik het doen. Ik kan het! Mijn structuurgoeroe Cynthia van Structuurjunkie zegt altijd ‘ik ben een focusmaster’ en door dat te zeggen kan ze zich goed focussen. Natuurlijk is er meer voor nodig dan alleen zeggen dat je iets goed kunt of dat het je gaat lukken. Maar het is wel de juiste instelling om alle uitdagingen die op mijn pad komen aan te gaan. Want natuurlijk liggen de oude ‘slechte’ gewoontes op de loer. Hoe vaak ben ik daar al niet in terug gevallen. En toch zeg ik, dit keer lukt het wel!

 

Hoe dan?

Acceptatie was stap 1. Dat heb ik gedaan toen ik het blog ‘ik ben te dik’ schreef. De juiste mindset is stap 2, check. En om alle uitdagingen aan te kunnen is doorzetten belangrijk. En als ik iets goed kan is het doorzetten. Dat leer je vanzelf als je leeft met Reuma. In de winterperiode werkt mijn lijf vaak niet lekker mee, dus full pull trainen zit er niet in. Daarom heb een afspraak gemaakt met Esther van Aan de bak met Esther. Esther is een topper! Ze is personal trainer en geeft groepslessen in de buitenlucht (maar dat mag nu even niet i.v.m. Coroana). Esther heeft een schema voor mij gemaakt met een workout voor buiten (wandelen en oefeningen), aangepast aan mijn mogelijkheden. Er zullen momenten zijn dat de workout buiten te zwaar is en dan heb ik nog een schema voor een lichte workout binnen. Belangrijk is dat ik blijf bewegen. De workout van Esther doe ik 2 keer per week. Ook wil ik in ieder geval 5 dagen per week >10.000 stappen zetten. Dus onze hondenvriend meneer Janssen mag lekker mee. Ook goed voor hem, want hij is ook te zwaar. Hoe is dat toch mogelijk?!

 

Weet wat je eet

Zoals ik eerder aangaf zijn wij van veel. Mijn collega gaf ooit de tip: ‘Kijk eens wat slanke mensen eten en vergelijk dat met wat jij eet’. Oeps, confronterend… Ik ben nu mijn voeding aan het analyseren. Ik houd dagelijks bij wat ik eet in mijn foodlog. Dit doe ik de komende 5 weken. Zo krijg ik inzicht in alles wat ik eet. Dan moet ik het natuurlijk wel eerlijk invullen, anders houd ik mijzelf voor de gek 😮. Daar heb ik natuurlijk niks aan. Mijn gewicht houd ik bij in mijn bodylog. Daar noteer ik ook iedere 4 weken de metingen van middel en heupen enzo. Na die 5 weken heb ik een goed beeld van mijn eetpatroon in combinatie met mijn gewicht en metingen. Meten is weten! Daarnaast verdiep ik me nu in emotie-eten en eetbuien, interessante onderwerpen. Daar volgt vast nog wel een blog over.

 

Wanneer ben ik tevreden?

Tja, wanneer ben ik tevreden? Terug naar 54 kilo is niet reëel. Het erge is dat toen in 54 kg woog ik ook niet tevreden was. Nu kijk ik heimelijk naar foto’s van toen. Als ik die vergelijk met de foto’s die ik gister op Martijn’s iPhone zag OMG. Die hadden mijn selectie echt niet doorstaan. Toch is het nu zoals het is en motiveert het mij alleen maar meer om de draad weer op te pakken. Het doel is gesteld op 62 kg. Ik weet het, het is ambitieus en een lange weg te gaan. Maar het gaat niet alleen om het doel op zich, het gaat ook om de weg ernaartoe. Stap voor stap zal ik mijn doel bereiken. Ik zie de weg ernaartoe niet als afzien, zoals bij andere diëten. Ik zie het als een ontdekkingstocht naar een nieuwe manier van leven. Iedere stap in de goede richting is er één om te vieren en van een stapje terug kun je leren. En zo ga ik verder met dit avontuur. Gaan jullie nog steeds met mij mee?

Foto: Yvette Moeskops fotografie🙏🏻

Dit vind je misschien ook leuk

3 reacties

Renze januari 20, 2021 - 8:00 pm

Stoer Lautje! Wederom rauw en eerlijk op ‘papier’ gezet. Zet ‘m op ????

Reply
Laura januari 20, 2021 - 8:43 pm

Thanxxx Renze!❤️

Reply
Esther Bakker januari 21, 2021 - 8:28 am

Je kan het! Aan de bak!

Reply

Laat een reactie achter