Waarom is lief zijn voor jezelf zo belangrijk?

by Laura
Waarom is lief zijn voor jezelf zo belangrijk? Doen wat je leuk vindt - koken

Waarom is lief zijn voor jezelf zo belangrijk?

Zelfliefde, selfcare, zelfcompassie – hoe je het ook noemt. Waarom is lief zijn voor jezelf zo belangrijk? Eerlijk, voor mij heeft het lange tijd niet op nummer één gestaan. Eerst zorgen voor anderen, dan kwam ik. Ik dacht dat dat zo hoorde. En ik vond het ook helemaal geen probleem. Ik zorg graag voor anderen. Nog steeds. Daarnaast was het ook een manier om zelf niet te hoeven voelen. Voelen betekent namelijk de werkelijkheid onder ogen zien en dat kan nog wel eens heel confronterend zijn. Want lief zijn voor jezelf betekent ook dat je luistert naar je lijf. Dat je voelt wat het nodig heeft. En dat was dus precies wat ik niet wilde. Maar wist je dat zelfliefde geen luxe is, maar een noodzaak? 

Wat betekent lief zijn voor jezelf echt?

Laten we eerst eens kijken wat lief zijn voor jezelf betekent. Dan komen we vanzelf op het antwoord op de vraag waarom het een noodzaak is. Het betekent in ieder geval niet dat je medelijden met jezelf hebt of jezelf altijd op de eerste plaats zet ten koste van anderen. Integendeel. Want wanneer je goed voor jezelf zorgt, kun je ook beter voor anderen zorgen. En het begint allemaal met hoe je tegen jezelf praat.

Ik vertelde net dat goed voor mezelf zorgen niet altijd op de eerste plaats stond. In die tijd was er één zin die vaak in mijn gedachten voorkwam: ‘Niet zeuren en doorgaan’. Dat is nou niet bepaald liefdevol, toch? Inmiddels doe ik dat anders. Dagelijks stel ik mezelf de vraag: ‘Wat heb ik nu nodig?’ Dat betekent niet dat ik de hele dag bezig ben met hoe ik me voel. Het is geen eindeloos analyseren, maar een moment van checken. Een neutrale blik, zonder oordeel. Pijn is een gegeven, maar hoe kan ik het mezelf zo gemakkelijk mogelijk maken? Wat helpt mij nu? Door hier bij stil te staan, zette ik kleine stapjes naar liever zijn voor mezelf.

Het kan allebei – zorgen voor jezelf en voor anderen

En het mooie is: je hoeft niet te kiezen, het kan allebei. Je kunt goed voor jezelf zorgen en tegelijkertijd van betekenis zijn voor anderen. Dat heb ik gezien bij mijn moeder. Mijn moeder had onder andere Bechterew (Reuma) en werd in de loop der jaren steeds meer beperkt. Toch bleef ze een luisterend oor en steun voor ons. Ze zei altijd: ‘Dit is nog wat ik voor jullie kan doen.’ Het gaf haar voldoening om er voor anderen te zijn, ondanks haar eigen beperkingen.

Toch is er een grens. Als je jezelf steeds voorbijloopt, schiet het zijn doel voorbij. Zoals bij zoveel dingen draait het om balans. Eerst kijken naar wat jij nodig hebt, zorgt ervoor dat je uiteindelijk meer kunt betekenen voor een ander. En wat als je eens de rollen omdraait en zelf om hulp vraagt? Misschien voel je je daar beter door, en tegelijkertijd geef je een ander de kans om iets voor jou te betekenen – net zoals jij dat graag voor hen doet.

In het dagelijks leven

Op welke manieren kun je in je dagelijks leven liever voor jezelf zijn? Hier zijn een paar manieren:

  • Positief in gesprek met jezelf – Let op hoe je tegen jezelf praat. Vervang negatieve gedachten door bemoedigende woorden, net zoals je dat bij een goede vriend(in) zou doen.
  • Goed voor jezelf zorgen – Zorg voor een gezond lichaam en een ontspannen geest door aandacht te besteden aan voeding, rust, plezier en beweging.
  • Grenzen aangeven – Het is oké om nee te zeggen en je grenzen te bewaken. Fouten maken mag, en je hoeft niet altijd alles perfect te doen.

Open deuren en toch is het lastig

Het klinkt misschien als een open deur. We weten dit allemaal wel. Toch blijft het lastig om dit ook echt in de praktijk te brengen. Omdat met jezelf bezig zijn betekent dat je moet kijken naar wat je voelt. En dat kan heel confronterend zijn. Het erkennen van pijn, verdriet, beperkingen, dat is niet gemakkelijk. Dus houd je je misschien liever bezig met andere dingen dan met jezelf.

En dan die grenzen… Natuurlijk weet je dat je die moet bewaken. Maar hoe? Waar liggen die grenzen? Het is een kwestie van veel oefenen en evalueren. Ik heb zelf verschillende plannetjes voor verschillende situaties. Als ik bijvoorbeeld uitgebreid ga koken voor vrienden, plan ik van tevoren rustmomenten in en neem daarna een of meerdere hersteldagen, afhankelijk van hoe ik me voel. En soms is het niet anders en moet ik een afspraak afzeggen. Lastig, maar door het niet uit de weg te gaan, lukt het steeds beter en vind ik steeds meer balans. Het blijft een continu proces.

Lief zijn voor jezelf is een noodzaak

Dan komen we nu bij het antwoord op de vraag: Wist je dat zelfliefde geen luxe is, maar een noodzaak? Simpel: het beschermt je tegen overbelasting. Zowel fysiek als mentaal. Het zorgt voor minder stress, geeft je veerkracht en, niet onbelangrijk, het helpt je bij het proces van acceptatie.

Zelfliefde is dus geen egoïsme, maar een bewuste keuze voor een gezonder en gelukkiger leven. Hoe kun jij vandaag een kleine stap zetten om liever voor jezelf te zijn? Laat het me weten in de reacties!

📩 Blijf geïnspireerd met de Hey New Maandmail! 

Wil je elke maand inspiratie, persoonlijke verhalen en praktische tips over leven met chronische pijn en zelfzorg? En nooit meer een blog missen? In de Hey New Maandmail zet ik alle blogs van die maand voor je op een rijtje, zodat je ze gemakkelijk terug kunt lezen. Geen spam, gewoon een waardevolle mail om jouw maand positief te beginnen.

👉 Schrijf je hier in en ontvang ‘m als eerste!

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter