fbpx

GEBAKKEN CHAMPIGNONS – JULIA CHILD

by Laura
gebakken champignons

CHAMPIGNONS SAUTÉS AU BEURRE
Gebakken champignons voor bij de boeuf bourguignon. Origineel recept van Julia Child uit het boek ‘De kunst van het koken (Mastering the art of French cooking)’.

(foto: Shutterstock)
Ik had geen foto gemaakt van de champignons, het was al laat… Ik ga dit recept zeker nog een keer maken, dan zal ik wel even foto’s maken en deze wijzigen 🙂

gebakken champignons

GEBAKKEN CHAMPIGNONS (CHAMPIGNONS SAUTÉS AU BEURRE) - JULIA CHILD

Printen
Serves: 6 voorbereiding: kooktijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

ingrediënten

koekenpan (25 cm Ø)
2 eetlepels boter
1 eetlepel olie
500 g champignons (gewassen, zeer goed drooggedept,  in vieren)
1-2 eetlepels sjalot of lente-ui (fijngehakt)
zout & peper

bereiding

Geef deze gebakken champignons als aparte groente of in combinatie met andere groenten. Ze worden ook verwerkt in gerechten als coq au vin, boeuf bourguignon en poulet en cocotte. Een perfect gebakken champignon is lichtbruin en staat tijdens het bakken geen vocht af. Om dit te bereiken, moeten de champignons kurkdroog zijn en de boter zeer heet. Leg niet teveel champignons tegelijk in de pan; ze worden dan meer gestoomd dan gebakken, het vocht komt vrij en de champignons worden niet mooi bruin. Bak veel champignons daarom liever in twee of drie keer.

Zet de pan met boter en olie op een hoog vuur. Leg, als het schuim wegtrekt, de champignons in de pan. Bak 4-5 minuten, schud de pan daarbij voortdurend heen en weer. Tijdens het bakken nemen de champignons het vet eerst op, maar staan het na 3 minuten weer langzaam af, zodat ze bruin kunnen worden. Neem de pan van het vuur.

Bak de sjalot of lente-ui ongeveer 2 minuten mee met de champignons.

De champignons kunnen tevoren worden klaargemaakt. Warm ze voor het gebruik op en strooi er vlak voor het serveren zout en peper over.

NB: Ik heb de champignons iets langer gebakken dan de aangegeven 8 minuten. Bak de champignons tot ze mooi bruin zijn van kleur. Ik heb deze keer kastanje champignons gebruikt, maar ik heb ook wel een mix van verschillende soorten paddenstoelen gebruik, ook erg lekker!

Dit vind je misschien ook leuk

3 reacties

Desiree maart 12, 2023 - 2:59 pm

Dankjewel voor dit recept! Ik zocht het recept n.a.v. de film en ik dol op champignons ben, maar als onderdeel van een recept blijft het vaak smakeloos. Uitgeprobeerd op deze manier en het was super lekker.

Reply
Laura maart 17, 2023 - 10:46 am

Hey Desiree, wat fijn dat dit recept zo goed gelukt is! Bedoel je de film Julie & Julia? Leuk is die hè?! Naar aanleiding van deze film heb ik het kookboek van Julia Child gekocht. Ik zal zeker nog meer recepten delen uit dit kookboek!

Reply
Desiree maart 26, 2023 - 3:44 pm

Dat was idd de film 😄. Heerlijke film. Het kookboek staat nog op mijn wensenlijstje. Ben benieuwd naar je recepten.

Reply

Laat een reactie achter