fbpx

SPAGHETTI A LA LAUTJE

by Laura
spaghetti a la Lautje

Hoe het begon

Spaghetti a la Lautje is in de loop der jaren ontstaan. Ik maakte al spaghetti toen ik nog bij mijn ouders woonde. Maar het recept is in de loop der jaren behoorlijk veranderd. Ik begon vroeger alleen met pakjes. Daarna voegde ik een blik gepelde tomaten toe. Dat deed Martijn altijd en smaakte goed. Als groente kozen we voor paprika’s, een prei en een uitje. Toen ik me meer ging verdiepen in gezonde voeding, kwam ik erachter dat er veel slechte dingen zitten in de pakjes (suiker, veel zout, E-nummer). Ik ging op zoek naar een alternatief.

Tomatensaus

Dit alternatief vond in homemade tomatensaus als basis voor de spaghetti. De tomatensaus vond ik in een kookboek van Jamie Oliver. Eerst gemaakt volgens het recept en daarna steeds meer eigen gemaakt. Dit is een van de eerste recepten die ik gedeeld heb op hey new day. De tomatensaus is de basis van dit recept, het zorgt voor de heerlijke smaak. Fijn is dat ik altijd voor 2 x maak. De ene helft gebruik ik meteen en de andere helft gaat in de vriezer voor de volgende keer.

 

Voor groot en klein

Het lekkere aan spaghetti a la Lautje is dat iedereen het lust. Tijl is een slechte eter. Maar mijn spaghetti heeft hij altijd goed gegeten. Hij wil geen rucola en geen Parmezaanse kaas erop, maar hij vind wat extra plakjes komkommer erbij altijd erg lekker. Mijn vader van bijna 87 jaar moest vroeger niets hebben van pasta’s, maar tijdens een vakantie in Frankrijk at hij er lekker van mee en sindsdien krijgt hij ook altijd een bakje. Lekker gemakkelijk, kan hij zo opwarmen èn ook nog gezond!

 

Gezond!

De tomatensaus is natuurlijk al gezond. Homemade, geen troep erin èn tomaatjes zijn natuurlijk super gezond! Ze zijn een goede bron van vitamine C en K, lycopeen, kalium en foliumzuur. Tomaten dragen hierdoor onder andere bij aan een gezond hart en vaatstelsel, sterke botten en een mooie huid. Dan voeg ik ook altijd nog een courgette & aubergine toe. En vaak voor ons on top een lekkere hand rucola met wat extra vergine olijfolie en een beetje Parmezaanse kaas. Vanzelfsprekend gebruik ik volkoren spaghetti. Waarom volkoren producten een gezondere keuze zijn? Hier schrijf ik zeker nog een blog over.

spaghetti a la Lautje

SPAGHETTI A LA LAUTJE

Printen
Serves: 4 voorbereiding: kooktijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 4.5/5
( 2 voted )

ingrediënten

300-400 volkoren spaghetti (ongekookt)
Tomatensaus
150-200 g rundergehakt
2 teentjes knoflook, fijn gehakt
1 courgette
1 aubergine
1 winterwortel
1 el olijfolie
Handje rucola per persoon
Komkommer voor kids
Parmezaanse kaas
1 el extra vergine olijfolie

bereiding

 • Ik begin altijd met de tomatensaus. Als ik niets meer in de vriezer heb, dan maak ik die eerst. Zie recept.
 • Snijd de courgette, aubergine & wortel in blokjes. Voor de kids maak ik altijd kleine blokjes, dan gaan ze er gemakkelijker in???? 
 • Zet een pan water op voor de spaghetti.
 • Was de rucola en zet apart. Kids houden meestal niet zo van sla dus daar kun je plakjes komkommer of komkommer linten voor snijden, ongeveer een derde komkommer per kind.
 • Alles is gesneden, de tomatensaus staat te wachten, het water voor de spaghetti staat op het vuur. Tijd voor de groenten en gehakt.
 • Pak een fijne pan waar je het hele gerecht kunt samenvoegen (hapjespan of braadpan). Bak het gehakt samen met de knoflook en wortel in de olijfolie. Breng op smaak met zout en peper. Bak ongeveer 2-5 minuten, tot het gehakt niet meer rood ziet. Pas op dat de knoflook niet verbrandt.
 • Inmiddels kan de spaghetti in de pan. Kook volgens de voorschriften van de verpakking. Meestal rond de 10 minuten.
 • Dan kunnen de courgette & aubergine toegevoegd worden. Bak ongeveer 5 minuten en voeg dan de tomatensaus toe. Laat het geheel pruttelen tot de spaghetti klaar is.
 • De spaghetti kun je met een tang vanuit de pan zo toevoegen aan de groentesaus. Er blijft dan nog wat water aan de slierten hangen, zo mixt de spaghetti goed met de groentesaus.
 • Dan ben je klaar om de borden op te maken: doe eerst de spaghetti met de groentesaus op het bord, leg daar bovenop een hoopje rucola. Je maakt het helemaal af met een paar druppels lekkere extra vergine olijfolie en vers geraspte Parmezaanse kaas.
 • Voor de kids: leg je bovenop de komkommerlinten of wat plakjes komkommer. Vinden ze dat niet fijn bovenop de spaghetti, dan kun je het altijd in een bakje ernaast serveren.
 • Wil je geen sla op je spaghetti dan kun je het heel goed ook zonder eten. Er zit al groente in en de tomatensaus is ook al gezond. Ook kun je een salade erbij serveren.

Enjoy!

Liever vegetarisch?: je kunt dit gerecht gemakkelijk vegetarisch maken door of de gehakt weg te laten of een vleesvervanger voor de gehakt te gebruiken.

Groenten: je kunt iedere groente gebruiken die je wilt. Houd je meer van paprika’s of wil je nog graag een prei toevoegen. Je kunt de spaghetti helemaal stylen naar jouw smaak!

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter