fbpx

Op de goede weg naar een gezonde leefstijl!

by Laura
op de goede weg naar een gezonde leefstijl

Zoals jullie vast wel gelezen hebben in mijn blog ben ik bezig met mijn leefstijl veranderen. Al een tijdje zeg maar…  Maar nu heb ik het idee dat ik ècht op de goede weg ben naar een gezonde leefstijl. Want soms komen de dingen op het juiste moment op je pad. Heel lang hoop je erop en dan ineens is het er. En zo was het ook met het programma van fit4life bij Frits van der Werff Sportinstituut in Hoorn. Mijn broer gaf aan via de app dat hij zich er voor in had geschreven.

De slogan ‘Zo maak je fit zijn je nieuwe gewoonte’ sprak me meteen aan. Te meer omdat ik mij al behoorlijk verdiept heb in het aanleren van nieuwe gewoontes, door het boek Kleine gewoontes van BJ Fogg* en door de Structuurjunkie workshops en trainingen*, waar ook altijd gesproken wordt over kleine stapjes naar nieuwe gewoontes. En op deze manier ook mijn slaap probeer te verbeteren.

Ontevreden over mijn lijf

Alles kwam dus mooi samen. Fit4life komt precies op het juiste moment. Ik baal van mijn gewicht, mijn bloeddruk is weer te hoog en ik durf niet eens mijn glucosewaarde te meten omdat ik bang ben dat die ook te hoog is. En dan ben ik ook gewoon ontevreden over mijn lijf. 

Met name mijn romp… Een te dikke buik, een dubbele rug, dikke bovenarmen. Zelfs mijn vingers worden dikker. Ik heb al lange tijd mijn trouwring niet meer om omdat die gewoon niet lekker zit. En ik hem alleen af krijg met een bult zeep…:)

Ik weet het, van jezelf houden zoals je bent is belangrijk. Iedereen is mooi, van heel dun tot heel dik. En ook krijg ik evengoed complimenten over hoe ik er uit zie. Maar ik ben blijf het gevoel houden dat dit lichaam niet bij mij past.

Ik zie gerust ook wel de mooie dingen aan mijzelf, zoals mijn benen (behalve die flapjes aan de binnen-bovenkant van mijn dijen dan). Mijn  groene ogen. Ik heb nog maar weinig rimpels – zonder botox, maar wel met goede verzorging. En ik heb een dikke bos haar, met nul grijze haren.

Deze goede kanten zie ik echt wel en ben ik ook heel blij mee. Maar mijn romp, daar word ik toch echt niet blij van. En eerlijk is eerlijk, dat is toch een groot deel van je lichaam. Ik zag van de afgelopen vakantie weer foto’s terug. OMG, die waren verstuurd zonder mijn goedkeuring… Voor eeuwig vast gelegd…

Wanneer ik mijzelf ’s morgens in de spiegel van voren bekijk, dan ben ik redelijk tevreden, maar wanneer ik mijzelf van de zijkant bekijk, wordt ik echt niet gelukkig… Ook toen ik mijzelf vanmiddag in de weerspiegeling van een raam zag schrok ik me rot. Zo erg is het toch niet?

 

Waarom het zo lastig is

WTF, ik ben er nu al zo lang mee bezig. Ik heb er al heel wat blog artikelen aan geweid. En ik blijf maar terug vallen in oude gewoontes. Een van de dingen waarom het zo lastig is slaap. Hier ben ik mee bezig. Ik heb inmiddels veel kennis over slaap en ga meedoen met een slaaponderzoek. Mogelijk brengt dit een positieve verandering in mijn slaappatroon.

Verder is mijn metabolisme (stofwisseling) totaal verknipt. Dit is voor het grootste gedeelte te wijten aan al die diëten. En mijn zwangerschap heeft hier ook niet echt in geholpen. 9 maanden spugen is namelijk ook niet echt bevordelijk voor je stofwisseling.

Je metabolisme vertraagt namelijk na ieder dieet of andere vorm van uithongering. Dat houdt in dat je lichaam de voedingstoffen (eiwitten, vetten en koolhydraten) steeds langzamer verwerkt en vasthoudt in je vetweefsel, waardoor er meer vetmassa ontstaat. Het gevolg is dus dat je steeds gemakkelijker aankomt en moeilijker afvalt omdat je een steeds lager aantal calorieën moet eten om af te vallen.

Dat werd afgelopen winter maar weer eens heel duidelijk. Ik was in korte tijd ruim 6 kg afgevallen door het overlijden van mijn vader (verdriet stopt mijn honger) en daarna kreeg ik COVID (ik kon niet eten omdat ik te ziek was). Inmiddels zit alles er weer aan. Plus 4 kg extra!!! En ik heb niet extreem veel gegeten en best veel bewogen. Maar mijn broek werd steeds strakker en mijn hoofd steeds voller.

 

Verbeteren van mijn metabolisme met het fit4life programma

Je lichaam bestaat uit een vetmassa en en vetvrije massa. Hoe meer vetvrije massa hoe beter je metabolisme en hoe meer calorieën je lichaam in rust verbruikt. Op naar meer vetvrije massa dus en weg met die vetmassa op mijn romp! Hoe dan? Sporten!!!

HIIT-taining (High intensity interval training) heeft een positief effect op je conditie èn op je metabolisme. Doordat je steeds je hartslag verhoogt en deze daarna weer verlaagt door met minder intensiteit te bewegen, verhoog je de stofwisseling. Maar zeker ook krachttraining speelt een grote rol bij het verbeteren van je metabolisme. Spieren verbruiken namelijk energie, dus hoe meer spieren, hoe meer energie je lichaam verbrandt. En laat deze twee trainingsvormen nou net de eerste stap zijn in het Fit4life programma!!!

De eerste 4 weken staan in het teken van van HITT en krachttraining. Na een aantal testen is er speciaal voor mij een programma opgesteld. De eerste 30 minuten HITT of een cardio apparaat. Daarna 30 minuten krachttraining. Ik heb jaren de sportschool gesponsord. Maar toen had ik niet een specifiek op mij aangepast programma. Maandag was de eerste keer en ik voelde me daarna echt top! Dit gevoel wil ik vasthouden!

De trainingen zijn 3 keer per week, op maandag, woensdag en zaterdag. De overige dagen is het de bedoeling dat je wel in beweging blijft. Dat is voor mij een makkie. Lekker wandelen met Janssen is voor mij ontspanning, inspiratie en beweging. Het hoeft geen uur achter elkaar, dus kan ik dit goed aanpassen aan hoe mijn lijf op die dag voelt. Dat heb ik in ieder geval wel geleerd, de afgelopen jaren.

Ik werd deze week meteen weer even met mijn neus op de feiten gedrukt. Maandag kwam ik bijna euforisch terug van het sporten. Dat ging lekker. Mijn lijf deed het goed, ook ’s morgens en na een niet al te beste nachten met veel te weinig slaap. ’s middags stapte ik op mijn fiets en ineens ging er iets niet goed in mijn kuit. Ik kon nog maar heel slecht lopen. Ik dacht even daar gaat het programma. Maar gelukkig is de pijnlijke kuit bijna over. Ik heb goed naar mijn lijf geluisterd. Wat een overwinning!

 

F*ck motivatie

Ik ben nu super gemotiveerd. Zo klonk ik wel vaker, toch?! Ik was namelijk altijd super gemotiveerd, dat lees je wel terug in al die blog artikelen die ik er over geschreven heb. De motivatie spat er van af! F*ck motivatie. Als ik iets geleerd heb is dat motivatie onbetrouwbaar is. ’s morgens ben je nog super gemotiveerd een heerlijk gezond ontbijtje aan het eten en ’s middags werk je heel gemotiveerd een heerlijke roze koek naar binnen, of twee… 

Je kent ze vast wel die stemmetjes in je hoofd. Je ziet de roze koeken. De ene stem zegt: ‘Nee, ik neem lekker een sinaasappel!’. Terwijl de andere stem zegt: ‘Ow een roze koek, jaaaaa, daar heb ik echt super veel zin in!’. Beide stemmen zijn gemotiveerd om te doen wat ze zeggen. Welke wint? De ene keer zal het de sinaasappel zijn, de andere keer de roze koek. Al moet ik zeggen dat de stem van de roze koek bij mij altijd wel krachtiger lijkt;)

Motivatie is dus niet de weg naar verandering. Nieuwe gewoontes aanleren wel. Dat is wat me dus zo aansprak in het fit4life traject. Het is een wetenschappelijk onderbouwd leefstijl programma gericht op het creëren van nieuwe gewoontes die je gezondheid bevorderen. Thema’s die aan de orde komen zijn gedrag, beweging, voeding, intoxicaties en mentaal welzijn (waaronder slaap).

Hoe ik deze nieuwe gewoontes ga creëren kom ik op terug in een volgend blog artikel. Ik beschrijf dan hoe ik aan de hand van nieuwe gewoontes mijn doelen ga bereiken en wat deze doelen zijn. Dat komt volgende week. 

Voor nu ga ik morgen weer lekker naar de gym. Nooit gedacht dat ik deze zin uit zou spreken. Maar de groep is leuk, de activiteiten zijn afgestemd op mijn lijf, de begeleiding is goed en ik heb vertrouwen in het programma. En het gevoel dat ik had na de eerste twee trainingen zijn goud! Ik heb er zin in! 

Word vervolgd…

 

 

*Samenwerking met Structuurjunkie (kortingscode SJ-heynewday – 20% korting!) & Bol.com. Wanneer je via deze link iets aanschaffen krijg ik hier een vergoeding voor. Ik promoot alleen maar producten waar ik zelf achter sta.

Dit vind je misschien ook leuk

2 reacties

Monique mei 21, 2022 - 5:18 pm

super laura goed bezig heel veel succes ?

Reply
Laura mei 23, 2022 - 9:26 pm

Ahhh, wat lief! Thnxxx Monique!?

Reply

Laat een reactie achter