Heerlijke homemade tomatensaus! Ooit gevonden in een boek van Jamie Oliver en aangepast naar mijn smaak. Je kunt verse basilicum gebruiken, maar soms heb ik ook geen verse basilicum in huis en gebruik ik gewoon de gedroogde versie. Maar de verse is echt lekkerder.
De basis
Deze homemade tomatensaus is de basis voor mijn spaghettisaus, of zoals Tijl het noemt ‘spaghetti a la (mama) Lautje‘. Maar ik gebruik hem ook op de pizza of als basis voor tomatensoep. Een veel gebruikte saus in mijn keuken, zelfs als we op vakantie zijn op de camping. Dan laat ik de tomaten gewoon een half uur pruttelen op de bbq. Je kunt verse tomaten gebruiken, maar meestal gebruik ik gewoon goeie, biologische gepelde tomaten uit blik. Wel hele tomaten, geen blokjes. Doordat de tomaten een half uur in z’n geheel pruttelen worden ze lekker zoet. Dit geeft de saus een heerlijke zachte, zoete smaak.
Tomatensaus
Printeningrediënten
3 blikken gepelde hele tomaten of ongeveer 1200 gram verse tomaten
Handje vol verse basilicum
1 eetlepel oregano (gedroogd)
2 tenen knoflook
Hand vol geraspte Parmigiano
Scheutje balsamico azijn
Zeezout & zwarte peper uit de molen
1 eetlepel olie
bereiding
- Zorg dat de volgende dingen klaar staan om ze in de pan te doen: grof gehakte steeltjes van de basilicum (bewaar de blaadjes voor later) & knoflook, oregano, tomaten.
- Neem een stoofpan en zet hem op het vuur.
- Doe de olie erin en bak de basilicumsteeltjes, oregano en knoflook heel even aan.
- Zorg dat de knoflook niet bruin wordt, dat proef je terug in de saus.
- Doe dan de tomaten erbij en laat dit geheel 30 minuten rustig pruttelen.
- Af en toe roeren, zodat het niet aan de bodem gaat zitten. Ik gebruik altijd z’on ouderwets sudderplaatje onder de pan.
- Na een half uur stoven haal je de pan van het vuur en laat het geheel afkoelen.
- Dan gooi je de geraspte Parmigiano, basilicumblaadjes, zout en peper en een scheutje balsamico azijn erbij.
- Dan meng je alles met de staafmixer goed door elkaar.
- En klaar is je overheerlijke tomatensaus.
- Ik verdeel hem altijd in 2 porties, 1 voor direct gebruikt en 1 voor de vriezer.
En dan kun je de saus verwerken in de pasta en lekker als basis voor je pizzatopping.
Doe ermee wat je wilt. Be creative! Enjoy!