Het klinkt al lekker: summer rolls! Is het al zomer? Ik hou van de zomer! Mijn lijf doet het altijd beter in de zomer. De warmte van de zon en het droge weer doet mij altijd goed. Ook ben ik dol op buiten eten, mits we niet worden aangevallen door wespen… De lange avonden, lekker hangen in onze minituin. Ik kan er erg van genieten.
Dus vandaag een gerecht met een zomerse naam: summer rolls. Het klinkt niet alleen lekker, het smaakt ook nog eens heel lekker! Daarbij kun je dit gerechtje ook heel goed in de winter eten. Summer rolls zijn de niet-gefrituurde variant op de spring rolls. Een goed gerecht voor de shared dining of zoals wij op vrijdag altijd eten: hapjes (ook een soort shared dining). Daarnaast kun je het ook heel goed als lunch eten. Het is echt super lekker en daarbij ook nog eens gezond. Een gerecht die het goed doet bij mijn strijd tegen de kilo’s.
Ik heb dit gerecht ontdekt in ‘Het boek van Jet’ van Jet van Nieuwkerk. Een super leuk en inspirerend boek met lekkere recepten. Ik heb het recept iets aangepast aan mijn smaak. Zo heb ik het omelet toegevoegd en de koriander weg gelaten, want daar ben ik niet zo dol op (vind ik naar parfum smaken…).
Het rollen van de rijstvellen is een beetje lastig, maar oefening baart kunst. Ik zou zeggen probeer het! Het is echt de moeite waard. Ook bij mij waren ze niet meteen super mooi, maar dat deed niets af aan de smaak. Dus ik heb ze vaker en vaker gemaakt en nu lukt het prima.
Enjoy!
XO Laura
Foto: Yvette Moeskops Fotografie ????????
100 g mihoen (glasnoedels) grote snijplank Dit is een recept voor 6 summer rolls. Kook eerst de mihoen. Kijk hiervoor op de verpakking. Meestal is het 4 minuten in gekookt water laten wellen en dan afspoelen met koud water. Laat de mihoen daarna uitlekken en zet apart. Maak een omelet. Doe 2 eieren met een beetje zout en peper in een kommetje. Klop goed door elkaar en bak het omelet met een beetje boter of olie. Zoals je dat altijd doet. Snijd de omelet in reepjes zet apart. Dan kun je nu gaan snijden: Zet je favoriete muziek aan op hoog volume, zing lekker mee en snijd er op los. Alle gesneden stukjes leg je gescheiden van elkaar op een groot bord. Winterwortel: Eerst even schillen met een dunschiller. Daarna de wortel verdelen in stukken van ongeveer 7 centimeter lang. Hier snijd je smalle reepjes van. Of je kunt de halve winterwortel raspen in de keukenmachine, dan zijn de stukjes wat fijner. Komkommer: Deze kun je schillen, maar je kunt de schil er ook op laten, net wat jij lekker vindt. Ook deze verdelen in stukken van ongeveer 7 centimeter lang. Verwijder het vruchtvlees (dat is te nat) en snijd daarna in smalle reepjes van ongeveer een halve centimeter. Avocado: Snijd de avocado door de midden en verwijder eerst de pit. Tipje: haal de pit er met een lepel uit, in plaats van met een mes, dat voorkomt lelijke snijwonden... Verwijder de schil en snijd dan in smalle stukjes, iets dikker dan de komkommer. Botersla: Was de sla en laat het goed uitlekken. Zoek 6 mooie blaadjes. De rest van de botersla bewaar je voor een lekkere salade. Je kun er natuurlijk ook voor kiezen om een handje voorgesneden salade te gebruiken. Wij vinden rucola ook altijd erg lekker. Een lekkere pittige, nootachtige smaak. Ook deze salade goed uit laten lekken. Ik gebruik altijd mijn good old slacentrifuge en soms dep ik ook nog even na met keukenpapier. Verse munt: Zoek 24 mooie blaadjes verse munt uit. Even wassen en ook weer goed laten uitlekken (op keukenpapier). Je verzamelt alles op het grote bord. Leg naast de groenten ook de verse munt, de mihoen, de gesneden omelet en de garnalen op het bord. Dan is je mis a place klaar! Je kunt nu gemakkelijk alle ingrediënten verwerken in de summer rolls. Dan ben je nu klaar om te rollen! Begin met het blaadje botersla of een plukje van de andere sla. Leg daarop in het midden 2 reepjes avocado naast elkaar (in de lengte). Daar stapel je bovenop 2 reepjes komkommer en twee reepjes wortel. Of je verdeelt een plukje geraspte wortel over het geheel, ditzelfde doe je met de de mihoen. Bovenop de mihoen leg je vier garnalen en daar bovenop 4 verse muntblaadjes. Het is even een gepriegel. Probeer zo stevig mogelijk te bouwen, dat helpt je straks met rollen. Vouw de onderste rand van het rijstvel over de vulling heen en rol vervolgens zo strak mogelijk door, zodat je een dichte rol krijgt. Als het goed is plakt het vel vanzelf vast, maak anders de uiteinden nog even nat met wat water. De uiteinden vouw je naar binnen als een kadootje. En dan mag je trots op jezelf zijn! Je hebt een super lekkere summer roll gemaakt! Nu mag je dit nog 5 keer herhalen???? Voor het serveren snijd je de summer roll doormidden en je legt de stukjes op een mooi schaaltje. Je kunt er een bakje chilisaus bij serveren om in te dopen. Ook kun je een lekkere sojasaus als dip gebruiken.ingrediënten
1/2 winterwortel
1/2 komkommer
1 rijpe avocado
6 blaadjes botersla of een handje van een andere slasoort
200 g gekookte, middelgrote roze garnalen
24 blaadjes verse munt
1 omelet van 2 eieren met een beetje zout en peper
6 gedroogde rijstvellen (o.a. te koop bij AH of toko)
rasp of keukenmachine met raspbereiding
Neem een grote plank, zodat je gemakkelijk kunt rollen. Pak een rijstvel en houd hem even onder de lauwe kraan, tot hij een beetje zacht begint te worden. Leg je rijstvel op de plank en begin met het vullen. Wacht niet te lang, want het rijstvel wordt snel plakkerig. Let erop dat je de vulling niet helemaal tot het uiteinde legt. Die moet je nog naar binnen kunnen vouwen.