Balans creëren. Ja balans, dat is wat ik nodig heb! Door alles wat er gebeurd is in de afgelopen periode was ik totaal uit balans. Uitgeput, slecht slapen, pijn, verdriet, weinig eetlust en weinig beweging. Er waren genoeg redenen om uit balans te raken, maar er zijn nog meer redenen om balans te creëren.
WAAROM UIT BALANS?
Het laatste kwartaal van 2021 en de start van 2022 waren nou niet bepaald florisant. In 2021 namen de zorgen voor mijn vader steeds meer toe en de laatste periode van zijn leven nog meer. Daarna kwam het verdriet. Verdriet om het gemis van mijn vader, maar ook om het verlies van mijn moeder. We hebben nu geen thuis meer.
Daarna werd ons gezin en een groot deel van onze families getroffen door COVID. Dit had veel invloed op mijn gezondheid: erg ziek geweest; na herstel nog aanhoudende klachten, zoals hevige hoofdpijn; blaasontsteking en daarbij al die tijd geen Reuma medicatie mogen gebruiken en hierdoor best veel pijn.
Met als gevolg totale uitputting, slecht slapen, irreële angsten, weinig eetlust en weinig beweging. Niet echt de ingrediënten van een gebalanceerde leefstijl. Daarbij vraag ik mijzelf af of ik überhaupt wel ooit in balans ben geweest.
PIJN NEGEREN
Ik ben opgegroeid met de overtuiging dat hard werken goed voor je is. Hard werken geeft je een soort status. Vanaf mijn 14e jaar heb ik dagelijks pijn. Ik moest dus een methode vinden om toch aan mijn eigen verwachting van hard werken te voldoen.
Die methode werd de ’kop in het zand methode’. In mijn geval was dat voornamelijk gericht op het negeren van pijn. Dit was mijn overlevingsmechanisme. Pijn went. Dus ik ben heel goed geworden in het negeren van pijn. Geen goeie gewoonte om balans te creëren. En belangrijker: Hoe leer je zo’n ingesleten gewoonte af?
Met deze gewoonte ben ik toch genoeg keren op mijn bek gegaan. Mijn lichaam heeft echt genoeg geprotesteerd, tot meerdere ziekenhuisopnames aan toe. Zelfs toen zag ik niet in dat het kwam omdat ik de signalen van mijn lijf totaal negeerde.
AFGEKEURD
Zelfs toen ik volledig afgekeurd (ik haat dit woord) werd door de UWV arts was ik met stomheid geslagen. Ik dacht dat de afspraak was om meer uren te gaan werken. Nope, het was beter voor mij om helemaal niet meer te werken.
Wat voelde ik me toen vreselijk. Ik schaamde me enorm. Dus bedacht ik, ik werk werk niet meer in loondienst, maar ik ga echt niet niks zitten doen. Ik ging verder met mijn eigen bedrijf buro Betsie als grafisch ontwerper en alsof dat niet genoeg was startte ik in 2018 mijn blog, hey new day.
Nu ik terug kijk denk ik ‘Waarom heb ik in godsnaam niet geluisterd naar de UWV arts en belangrijker nog, naar mijn eigen lijf?’ Er is toch niets belangrijker dan mijn gezondheid?!
OVERTUIGING, GEWOONTE & SCHAAMTE
De overtuiging ‘hard werken is goed voor je’ zit zo diep. Die raak je niet zomaar kwijt. Daarnaast was het negeren van de situatie een methode om de schaamte van het ‘afgekeurd’ zijn niet te hoeven voelen. Ik kon immers gewoon zeggen dat ik een eigen bedrijf had.
Nee, het totaal uit balans zijn van nu komt niet alleen door alle heftige gebeurtenissen van de laatste maanden. Het zit dieper. Een gewoonte van pijn negeren, samen met een overtuiging van hard werken is goed, gecombineerd met schaamte. Dat heb je er niet zomaar uit.
Voor het eerst in lange tijd wordt het steeds helderder. Waren het eerst allemaal losse aspecten in mijn leven, nu zie ik de samenhang. Dat is het begin! Ik heb de nodige podcasts geluisterd, boeken & artikelen gelezen en workshops gevolgd. Tijd om al deze know how in de praktijk te brengen.
WORKSHOP BETER IN BALANS
Een van die workshops is ‘Beter in Balans’ van Structuurjunkie*. Een aanrader als je meer balans wilt! In deze workshop draait het erom dat alle voor jouw belangrijke elementen in balans zijn. Voor mij zijn dat:
- gezin/ familie/ vrienden
- werk
- gezondheid: bewegen/ slaap/ gezond eten
- ontspanning & tijd voor jezelf
- huishouden
- persoonlijke ontwikkeling
Dit zijn de elementen die voor mij belangrijk zijn in mijn leven. Wanneer deze elementen in balans zijn, ben ik in balans. Nu nog onderzoeken in welke mate deze elementen aanwezig zijn voor de juiste balans.
GEZIN/ FAMILIE/ VRIENDEN
Ik zeg nu wel steeds dat mijn gezondheid het aller belangrijkste is. Maar eigenlijk zijn mijn gezin, familie & vrienden net zo belangrijk. Mijn schoonzus wees me erop dat zij mij bovenal ziet als een goeie moeder.
Het een sluit het ander natuurlijk niet uit. Zoals ik al zei. Het zijn allemaal elementen die belangrijk voor mij zijn. Belangrijk is dat de balans tussen deze elementen goed is. Er zijn perioden geweest waarin alle tijd en energie ging zitten in de zorg voor mijn gezin of familie. Dat doe ik met liefde, maar balans is er dan niet.
En dat kan ook niet. Je leven is nooit altijd helemaal in balans. Het gaat erom hoe je hier mee om gaat en de balans daarna weer opnieuw creëert. En gezondheid is hierbij een belangrijk item. Wanneer ik mijzelf goed voel, hoef ik niet zo zwaar over mijn grenzen te gaan om er voor een ander te zijn.
WERK
Om meer balans in werk & privé te krijgen heb ik een coaching sessie gedaan met Cynthia Schultz, of te wel Structuurjunkie. Het eerste gesprek was online omdat Tijl wederom COVID had en het tweede gesprek live in Zwolle, in het mooie Pillows Boutique Hotel.
Tijdens het eerste gesprek heb ik al een belangrijke beslissing genomen. Ik kies nu eerst mijn gezondheid. Dat betekent: gezond eten, bewegen en bovenal goed slapen.
Door voor mijn gezondheid te kiezen moest ik keuzes maken en dat heb ik ook gedaan. Mijn blog en mijn gezondheid zijn met elkaar verbonden. Ik schrijf immers over mijn zoektocht naar een gezonde leefstijl. Dus heb ik afscheid genomen van mijn werk voor buro Betsie.
Het was geen gemakkelijke keuze, maar wel de juiste. Mijn klanten waren gelukkig ook erg begripvol. Nu de overdracht afronden en dan kan ik mij vanaf 1 april compleet focussen op mijn gezondheid en hey new day! Ik heb super veel leuke ideeën.
BEWEGEN
Gezondheid bestaat voor mij uit gezond eten, bewegen en goed slapen. Nadat ik mijn Reuma medicatie weer mocht gebruiken ben ik weer meer gaan bewegen. De enige manier om weer conditie op te bouwen is door te bewegen en vooral buiten! Gelukkig hebben we een hele lieve hondenvriend, die graag met mij mee gaat.
Ik heb het deze keer stap voor stap aangepakt. Eerst ’s middags een rondje wandelen, dat rondje steeds groter maken en vanaf begin februari ben ik weer 2 rondjes gaan lopen. Inmiddels tik ik regelmatig weer de 10.000 stappen aan!
Ook heb ik de eerste trainingen met app EVY hardlooptraining er weer op zitten. Alleen loop ik natuurlijk niet hard. Heb ik wel een keer geprobeerd hoor. Dacht, dat kan ik wel. De dag er na werd maar al te duidelijk van niet… Dus doe ik de intervaltraining met wandelen afgewisseld met in een hoger tempo wandelen. Goed om conditie op te bouwen.
Om mijn spieren te versterken wil ik ook graag trainen. Hoe en wat ben ik nog aan het onderzoeken. Mijn doel is een sterker lijf, zodat ik hopelijk beter de pijn kan opvangen. Ja, ik heb nog steeds hoop dat ik de de controle krijg over de pijn.
SLAAP
Voor het slapen heb ik de slaapapp van autosleep geïnstalleerd op mijn telefoon & Apple Watch. Ik mat mijn slaap altijd al met mijn Apple Watch. Maar deze app meet ook hoe lang het duurt voor je in slaap valt, hoe lang je slaap is verstoord, je lichte slaap, rust slaap en je diepe slaap. Ik zal in een andere blogpost hier nog wat dieper op in gaan.
Ik merk dat mijn slaap zich weer iets herstelt. Onder andere de beslissing om te stoppen met buro Betsie heeft mijn slaap verbeterd. Ook heeft het feit dat ik weer meer kan bewegen een gunstig effect.
GEZOND ETEN
Ook op het gebied van gezond eten heb ik genoeg ideeën. Ik heb een aantal boeken gekocht, want wat is nou gezond eten? Hier zijn veel theorieën over en verschillende stromingen. Ik richt me nu vooral op wetenschappelijke theorieën, gebaseerd op meerdere onderzoeken. Ook mijn studie voedingsleer helpt daarbij.
Dus ga ik op onderzoek uit. Hoeveel groente en fruit is aanbevolen? Hoe pas je dit toe in je eetgewoonten? Hoe kun je je eetgewoonten veranderen? Wat is er op dit moment al gezond aan mijn eetgewoonten? Hier kom ik zeker op terug op mijn blog.
ONTSPANNING
Ontspanning is een belangrijk item bij het creëren van balans. Zonder ontspanning is er geen focus. En nog belangrijker, door ontspanning herstelt je lijf. Dat zou in ieder geval wel zo moeten zijn.
Vaak krijg ik van ontspanning ook weer 101 ideeën waardoor ik toch weer drukker in mijn hoofd word. Vaak heb ik tijdens het wandelen met Janssen hele gesprekken met mijzelf. Hop ik in mijn hoofd van idee naar idee. Ik vind het heerlijk hoor, maar het zorgt niet voor een leeg hoofd.
De vraag is natuurlijk of je hoofd altijd leeg moet zijn om te kunnen ontspannen. Voor het slapen is dat wel handig. Wanneer ik dan ga lezen over een interessant onderwerp, dan ga ik daar over doordenken en val ik niet meer in slaap. Ook een plannetje voor maken dus.
HUISHOUDEN
Huishouden is niet mijn hobby. Waarom is het dan toch een belangrijk item? Een schoon en opgeruimd huis zorgt voor rust in mijn hoofd. Ik werk en leef immers altijd thuis.
Dus ik vind het heel fijn als het netjes en schoon is. Dit is ook de leukste manier om mijn huis te stylen. Het schoonmaken kost me alleen zoveel tijd en energie. Een huishoudelijke hulp zou welkom zijn. Maar vind die maar eens.
Helaas komt een huishoudelijke hulp maar een aantal uur per week, dus ik moet toch ook zelf aan de bak. En als ik eenmaal bezig ben, ben ik geneigd om door te gaan. Daar heb je weer die ingesleten gewoonte van hard werken weer. Verdelen en uitbesteden zijn de sleutelwoorden.
PERSOONLIJKE ONTWIKKELING
Persoonlijke ontwikkeling vind ik heel belangrijk. Eigenlijk is mijn blog één grote reis in mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik leer graag. Ik kan de hele dag bezig zijn met lezen, opzoeken van informatie en plannetjes schijven in verschillende notitieboeken.
Je kunt wel plannen maken, maar het wordt ook wel eens tijd om ze uit te voeren. Ik merk dat ik veel verschillende plannen maak, er vervolgens aan begin, iets nieuws lees en weer een nieuw plan maak. Teveel tegelijk willen doen en de structuur ontbreekt.
STRUCTUUR
Ik heb nog een lange weg te gaan. Vooral op het gebied van structuur in mijn leven. Dat schijnt toch het beste te werken voor balans. Tijdens mijn coaching sessie met Cynthia hebben we hier over gesproken. Ook over het maken van plannen. Gelukkig heeft ze mij hierover goede inzichten gegeven.
Je kunt best meerdere plannen maken. Mijn valkuil is alleen dat ik van alles een beetje doe en hierdoor vaak mijn doelen niet haal. Dus ga ik deze plannen allemaal uitwerken en kies ik één plan om mee te beginnen. En dan eerst heel dichtbij mijn doel komen, alvorens ik verder ga met het volgende plan.
Ik was al begonnen met bewegen, dus ga ik dat verder uitwerken. 10.000 stappen blijft mijn doel. Belangrijk is dat daar consistentie in blijft. Daarnaast ga ik voor mijn conditie verder met EVY hardlooptraining (maar dan wandelen) en wil ik spierkracht en lenigheid gaan trainen.
Plannetje volgt en deze zal ik ook delen in mijn blog! Belangrijk is in ieder geval dat ik een goede routine ontwikkel in mijn doelen. Deze routine bereik je door structuur aan te brengen.
De eerste stappen in het creëren van balans zijn genomen. De workshop van Structuurjunkie heeft mij veel goede inzichten gegeven. En de coaching sessies waren helemaal zeer waardevol. De beslissing om te stoppen met buro Betsie was moeilijk, maar geeft zeker meer rust en vooral ruimte om mij te focussen wat belangrijk is en waar ik al jaren mee worstel: mijn gezondheid!
*Ik heb een samenwerking met Structuurjunkie. Met de kortingscode SJ-heynewday krijg je maar liefst 20% korting op alle Structuurjunkie trainingen en planproducten!!! De workshop ‘Beter in Balans’ is een onderdeel van het Structuurjunkie membership. Voor maar 5 euro kun je 2 weken snuffelen in alle workshops in dit membership. Interesse? Klik op deze link: Structuurjunkie membership.