fbpx

Hoe zit dat nou met snoozen?

by Laura
Hoe zit dat nou met snoozen?

Hoe lekker is het wanneer de wekker gaat om je nog even om te draaien, nog even niet je bed uit te stappen. Snoozen noemen we dat. Ik ben kampioen snoozen. Ik zet zelfs mijn wekker eerder om nog even te kunnen snoozen. Wakker worden van de wekker is toch ook gewoon stom. Te meer wanneer het ’s avonds zo lastig is om in slaap te komen en je ’s morgens eindelijk zo lekker ligt.

Maar hoe zit dat dan met snoozen? Is het wel zo goed voor je slaap. In het boek Dear Good Morning* las ik al ‘snoozen is voor losers’. En heel even lukte het mij ook om meteen mijn bed uit te gaan. Maar al snel verviel ik weer in mijn oude gewoonte van snoozen. Dus ook hier ben ik me in gaan verdiepen. Je raadt het vast wel, natuurlijk is snoozen niet goed…

Waarom snoozen we?

Volgens mij snoozen we allemaal wel eens en sommige onder ons (ik) altijd! Maar waarom snoozen we eigenlijk? Dat zal voor iedereen verschillend zijn. Maar meestal heeft het toch wel iets te maken met te kort slaap omdat we te laat naar bed gaan of slecht (in)slapen. Net zoals ik de mensen benijdt die binnen 5 minuten inslapen, benijdt ik ook de mensen die binnen 15 seconden naast hun bed staan, of zelfs voor de wekker wakker zijn. 

Voor de wekker wakker zijn, I wish… Ik zie de wekker als een storend element van mijn slaap. Eindelijk heb ik de slaap gevat en dan is die wekker er al. Helemaal in de winter, wanneer de wind rondom het huis giert en je met je teen voelt hoe koud het is. Brrrrr… ik blijf nog even liggen hoor. Ik red het ook wel wanneer ik een kwartiertje later op sta. Een hele goede reden om te snoozen, toch?

Er zijn tig redenen te bedenken waarom je zou snoozen. Je maakt er heel gemakkelijk een gewoonte van. Dan moeten er wel hele goede redenen zijn om niet meer te snoozen. Die redenen zijn er inderdaad. Want zeg eens eerlijk, stap je nou echt vol energie uit bed na al dat gesnooze? Ik in ieder geval niet, per kwartier (ik snooze in kwartieren) wordt het lastiger om uit bed te stappen. Hoe komt dat?

 

Snoozen verstoort je slaapcyclus

Je slaap bestaat uit verschillende fasen: sluimer fase, lichte slaap, diepe slaap en droomslaap (REM slaap). Deze cycli doorloop je iedere nacht een aantal keer. Wanneer je steeds weer een stukje slaapt en weer wakker wordt onderbreek je steeds deze slaapcycli en is dat laatste stukje slaap niet meer van goede kwaliteit. Dit vergroot de kans op slaperigheid en het niet verkwikkend wakker worden.

Je lichaam moet hard werken om wakker te worden. Het hormoon melatonine wordt afgebouwd en cortisol wordt aangemaakt. Je begrijpt dat wanneer je steeds een beetje wakker wordt en weer gaat slapen je lichaam  dit proces steeds opnieuw doormaakt en hierdoor vermoeid raakt. Dus wanneer je iedere keer gaat snoozen raakt je lichaam in de war: moet ik nu wel of niet wakker worden?

 

Wat moet je dan wel doen?

Je lichaam is dol op die drie saaie r-en: rust, reinheid en regelmaat. Ja echt, daar houdt je lichaam van. Dit is ook dé methode om je slaap te verbeteren. Hoe lastig ook. Iedere morgen op hetzelfde tijdstip wakker worden, daar is je lichaam gek op. Maar OMG wat vind ik dat lastig! Dat gaat totaal tegen mijn gewoontes in. Door de week ga ik eruit omdat het moet en in het weekend blijf ik lekker liggen. En dat is dus een no go…

Maar ja, ik wil ook beter slapen, dus grijp ik alles aan wat daarbij helpt. Dus wanneer mijn wekker gaat maakt deze een einde aan mijn slaapcyclus en het beste wat ik dus kan doen is dit gewoon accepteren en gelijk uit bed stappen. En dus niet weer een nieuwe slaapcyclus van 15 minuten starten.

Belangrijk is om hierbij direct het licht op te zoeken. Gelukkig is dat eind april wel gemakkelijk. Dus dit is dan ook het beste tijdstip om deze nieuwe routine mij eigen te maken. Lekker ontbijten bij het raam of direct een wandeling maken met hondenvriend Janssen. Dat laatste heb ik eerder gedaan en was inderdaad heerlijk!

In de winterperiode kun je een wake-up light gebruiken. Dat is niet zo sterk als zonlicht, maar altijd beter dan het donker. En dan daarna beneden alle lichten volop aan en ook naar buiten om de zon op te zien komen. Dat zijn ook mooie momenten. Maar ik voorzie zeker een moeilijkheidsgraad van harde wind en regen… Dan ben je overigens wel meteen wakker…

 

Hoe zit dat nou met snoozen?

Het antwoord op de vraag hoe zit dat nou met snoozen is duidelijk: NIET DOEN!!! Hoe fijn het ook op dat moment voelt, want je wordt meteen beloond met in je lekkere, warme bed blijven liggen. Wanneer je na het snoozen opstaat is er echter geen beloning meer. Je wordt moe en niet fris wakker. Snoozen zorgt ervoor dat je aan het einde van je nacht slaap krijgt een van slechte kwaliteit.

Hoe moeilijk het ook is, meteen opstaan wanneer je wekker gaat. Dan heb je daar vervolgens de hele dag profijt van, je voelt je WEL uitgerust en WEL fris, dat is dan je beloning! Goed slapen is belangrijk voor het herstel van je lichaam èn geest. Snoozen verslechtert je slaap, dus er zit niets ander op om daar mee te stoppen, wanneer je tenminste net als ik beter wilt slapen. Dus niet meer snoozen wordt een volgend onderdeel van mijn nieuwe slaaproutine.

Nu ben ik natuurlijk super benieuwd, snooze jij wel eens? En ga je hier nu mee stoppen? Laat het met weten!

 

*Samenwerking met Bol.com. Wanneer jullie via deze link iets aanschaffen krijg ik hier een vergoeding voor. Ik promoot alleen maar producten waar ik zelf achter sta.

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter