fbpx

Hoe ik de Structuurjunkie training ‘Nee is ook een woord’ gebruikt heb voor meer balans

by Laura
hoe ik de structuurjunkie training nee is ook een woord heb gebruikt voor meer balans

Op het moment van schrijven zit ik aan het zwembad in Leogang, Oostenrijk. Mijn voeten spelen met het water in het zwembad. Dit is mijn eerste dag van de Structuurjunkie workation. En ik heb nog 6 hele dagen voor ik weer naar huis ga. Ik zit hier heerlijk alleen en ik kijk naar het prachtige bergen landschap.

Deze week is dus helemaal voor mij. Als ik het opschrijf kan ik het me nog maar nauwelijks voorstellen. Natuurlijk heb ik contact met het thuisfront. Hé, ik blijf moeder van Tijl en geliefde van Martijn 🙂 Maar door dit te doen heb ik wel voor mijzelf gekozen. En ik moet zeggen dat was helemaal niet gemakkelijk.

Ik zei dus ja tegen mijzelf. En dat is waar de Structuurjunkie training ‘Nee is ook een woord’* over gaat. Ik zei heel vaak ja tegen iedereen die maar een beroep op mij deed. En vaak helemaal niet met tegenzin. Ik ben van nature iemand die anderen graag helpt. Maar hierdoor kwam ik zelf vaak wel op de laatste plaats. Anderen helpen is een goede eigenschap, maar de balans was zoek…

BALANS CREËREN

Mijn blog draait om het creëren van balans in alle facetten van mijn leven. Hiervoor helpen de Structuurjunkie trainingen en producten mij enorm. Zo ook de training ‘Nee is ook een woord’. Omdat ik ja zei tegen bijna alles, ging ik te vaak over mijn grenzen. Mijn doel was dus om beter voor mijzelf te zorgen door beter mijn grenzen aan te geven en dus niet meteen op alles maar ja zeggen.

Uit mijn enthousiasme zeg ik het liefst ja op alles. In de training heb ik geleerd, om er eerst even over na te denken voor ik definitief ja zeg. Op deze manier kun je goed overdenken wat je echt wilt, of je energie genoeg hebt en of er andere dingen op je planning staan.

Dat werkt voor mij heel prettig. Op deze manier reageer ik niet primair uit enthousiasme, maar neem ik even mijn tijd en ruimte. Dit zorgt voor en beter balans in mijn activiteiten. Maar vooral op deze manier kan ik beter aanvoelen hoeveel energie ik nog heb om bepaalde activiteiten te doen.

JE HOEFT GERUST NIET OP ALLES NEE TE ZEGGEN

Moet ik dan overal nee op zeggen? Dat zou niet werken, toch? Het gaat er om dat je wel overwogen keuzes maakt. Zo heb ik ook heel bewust ja gezegd tegen de mantelzorg voor mijn moeder en later voor mijn vader. Met veel liefde heb ik de zorgtaken en administratieve taken gedaan. En inderdaad, ik ben echt wel eens over mijn grenzen gegaan. Maar soms is dat niet anders.

Wel heb ik op een gegeven moment gezorgd dat de afspraken van mijn vader in het ziekenhuis naar mijn agenda werden aangepast. Daarvoor paste ik me aan aan de afspraak die het ziekenhuis stuurde. Later verzette ik de afspraak gewoon naar een datum en tijdstip wat mij beter uit kwam. Zo simpel, maar dat gaf zoveel rust.

 

WAT MAAKTE VOOR MIJ NEE ZEGGEN NOU ZO LASTIG?

Zoals ik al aangaf ben ik van nature iemand die graag anderen helpt. Ik weet nog dat ik op de kleuterschool een assistent van de juf was voor de jongste kleuters. Ik hielp ze met knippen, veters strikken, jas aandoen, noem maar op. Het zat er dus al vroeg in.

Later werd ik steeds perfectionistischer. Hoe dat zo gekomen is, kom ik in een later blog artikel nog een keer op terug. Wanneer ik iets ging organiseren, werd alles tot in de puntjes geregeld. Zo ook voor onze eigen trouwdag. Trouwen in Amsterdam, Picknick in het Prieeltje in het Vondelpark. Alles had ik geregeld: inkopen van drinken en eten, bolderkarren, tafeltjes, stoel voor mijn moeder, speelgoed voor de kids, noem maar op. Natuurlijk had ik ook zelf onze uitnodiging gemaakt. En daar boven op maakte ik ook nog eens zelf 2 stapeltaarten met 4 etages.

Die taarten mislukte dus faliekant en belandde donderdagavond (we trouwden op zondag) in de vuilnisbak. Gelukkig ben ik flexibel en denk ik in oplossingen. Even gebeld met Bakkerij Raat de taart was geregeld. Dit had ik ook eerder kunnen doen en had me een heleboel tijd en frustratie bespaard. Het resultaat van dit alles was dat ik tijdens het feest, na 2 nummers gezongen te hebben met mijn broer en zijn band (ook nog), hélemaal gesloopt was. Leermomentje zeg maar…

Naast het nee zeggen tegen anderen, vind ik het dus ook vooral lastig om nee te zeggen tegen mijzelf. Daarbij wil ik een ander niet teleurstellen.  Door mijn perfectionisme vind ik het moeilijk om dingen uit handen te geven. Eigenschappen waarmee je het jezelf behoorlijk lastig kunt maken, weet ik uit ervaring 😉

HOE ZIET DE STRUCTUURJUNKIE TRAINING ‘NEE IS OOK EEN WOORD’ ERUIT?

De Structuurjunkie training ‘nee is ook een woord’ is een uitgebreide, hele praktische training met veel nuttige informatie. De training bestaat uit 11 stappen die je gaan helpen om vaker nee te zeggen.

 

Stap 1: Waarom is nee zeggen zo lastig?

Tijdens deze stap wordt ook voor jou helder waarom je nee zeggen nou zo lastig vind. 

 

Stap 2: Het resultaat van altijd ja zeggen

Wat heeft altijd ja zeggen jou nou eigenlijk opgeleverd?

 

Stap 3: Het belang van nee zeggen

Hier komen de redenen aan de orde waarom je juist vaker nee zou willen zeggen.

 

Stap 4: Weten wat je wilt

Voor je vaker nee gaat zeggen is het belangrijk dat je ook weet waar je juist ja tegen wilt zeggen. Wat wil je dus eigenlijk wel?

 

Stap 5: Hoe zeg je nee?

Hier geeft Cynthia je praktische voorbeelden over hoe je nee kunt zeggen.

 

Stap 6: De betekenis van een ja

Als je vaker nee gaat zeggen, ga je dus tegen andere dingen juist ja zeggen. In deze stap ga je ontdekken wat een ja precies voor jou betekent en wat het resultaat heeft.

 

Stap 7: Privé nee

In de training wordt veel over werksituaties gesproken. Maar misschien is privé nee zeggen wel lastiger. Voor mij in ieder geval wel. Ook hier geeft Cynthia weer praktische tips over hoe je dit aanpakt.

 

Stap 8: De discussie

Wanneer je nee gaat zeggen kan er een discussie ontstaan over waarom. Dit zijn lastige discussies. Hoe ga je daar mee om?

 

Stap 9: Nee tegen jezelf

Zoals ik al eerder aangaf in dit artikel vind ik nee zeggen tegen mijzelf ook heel lastig. Deze stap heeft mij ontzettend geholpen in het maken van andere keuzes.

 

Stap 10: Veel voorkomende situaties & vragen

In deze module worden een aantal veel voorkomende en voor jou wellicht herkenbare situaties besproken.

 

Stap 11: Schuldgevoel

Voor iemand die graag andere mensen helpt is het heel herkenbaar om schuldgevoel te hebben over het nee zeggen tegen een verzoek. Hoe kom je daar nou van af, zodat je je vrijer en lichter voelt?

 

WAT HEEFT DE STRUCTUURJUNKIE TRAINING ‘NEE IS OOK EEN WOORD’ VOOR MIJ GEDAAN?

De training ‘nee is ook een woord’ heeft mij meer balans opgeleverd. Ik zeg nu nee gezegd tegen mijzelf. En hierdoor zeg ik ook weer ja tegen mijzelf. Volg je hem nog? Door de rust te nemen en beter te overdenken, wat doe ik wel en wat doe ik niet creëer ik meer balans. Dus een ja tegen meer balans in mijn leven.

En het is echt niet zo dat ik tegen alles maar nee zeg. Ik sta nog steeds voor anderen klaar, met liefde. Maar ik check wel eerst even bij mijzelf of ik iets echt wil en reageer niet meer primair vanuit mijn enthousiasme. Maar het belangrijkste is wel dat ik vooraf kijk of ik mijn energie hier aan uit wil geven.

 

WIL JIJ DIT OOK?

Wil jij dit ook? Dat kan! Je kunt de Structuurjunkie training ‘Nee is ook een woord’* volgen! De kosten zijn €99,- en met de kortingscode SJ-heynewday krijg je 20% korting op de training en betaal je dus €79,20

Dit krijg je:

  • Gratis Structuurjunkie Beslisdagboek t.w.v. €9,95 bij!
  • Direct toegang tot de online training met 11 video’s
  • Een digitaal werkboek 
  • Onbeperkt toegang

Dat wil ik ook!*

 

*Samenwerking met Structuurjunkie (kortingscode SJ-heynewday – 20% korting!). Wanneer je via deze link iets aanschaft krijg ik hier een vergoeding voor. Ik promoot alleen maar producten waar ik zelf achter sta.

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter